Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Koľko kyseliny obsahuje nápoj? (pracovný list pre žiaka)  |  Literatúra » 

Čas: 45 min.

Úloha 1

Výsledky závisia od potravín, z ktorých obaly použijeme.

Úloha 2

Cieľ: Žiaci zisťujú pH nápojov.

Väčšina predávaných nápojov sú do určitej miery kyseliny (okrem vody). Ak zahrnieme do pokusu čerstvo vytlačenú šťavu z ovocia – napr. citróna, pomaranča, umožní nám to ukázať vysokú kyslosť mnohých prírodných potravín.

Čerstvé mlieko nebude mať kyslé pH, ale po určitom čase baktérie produkujúce kyselinu mliečnu spôsobia skysnutie mlieka, ktorého pH bude potom menšie ako 7.

Pomôcky: vzorky vody, koly, limonád sýtených CO2, ovocných štiav a džúsov, mlieka, sódy, univerzálny indikátor so stupnicou. (Ako indikátor môžete použiť aj výluh z červenej kapusty, ktorý možno pripraviť krátkym povarením natrhaného listu červenej kapusty vo vode. Namiesto červenej kapusty možno použiť napr. plody čiernych malín, bazy čiernej, lupene kvetov – napr. ruží a pod.).

Úloha 3

Cieľ: Žiaci sa učia titrovať, aby zistili koncentráciu kyseliny v nápoji. Úloha je zameraná na poznávanie a následné zníženie kyslých zložiek v strave žiakov.