Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Ako funguje emulgátor (list pre učiteľa)  |  Koľko kyseliny obsahuje nápoj? (list pre učiteľa) » 

Mnohé nápoje a potraviny obsahujú rôzne kyseliny. Časté vystavovanie zubov takýmto kyslým potravinám môže spôsobiť stratu zubnej skloviny, teda zubnú eróziu. Preto je dobré, ak kontakt zubov s kyslým nápojom je čo najkratší, a takéto nápoje či potraviny konzumovať v obmedzenom množstve.

Úloha 1

  1. Na etiketách potravín hľadajte obsah kyselín.
  2. Urobte tabuľku, ktorá bude obsahovať názov potraviny a kyselinu, ktorú obsahuje.

Návrh tabuľky:

Názov potraviny Názov kyseliny Množstvo kyseliny
     
     
     

Úloha 2

Pomocou univerzálneho indikátora zistite pH rôznych nápojov. Môžete testovať vodu, kolu, limonády sýtené CO2, ovocné šťavy a džúsy, mlieko, sódu… Ako indikátor môžete použiť aj výluh z červenej kapusty, ktorý možno pripraviť krátkym povarením natrhaného listu červenej kapusty vo vode. Po pridaní k testovanému nápoju si zaznačte farbu roztoku. (Namiesto červenej kapusty možno použiť napr. plody čiernych malín, bazy čiernej, lupene kvetov – napr. ruží a pod.).

Návrh tabuľky:

Názov nápoja pH testovaného nápoja Farba nápoja po pridaní výluhu
     
     
     

Úloha 3

V nápojoch sýtených oxidom uhličitým sa z kyselín najčastejšie používa kyselina citrónová. Na zistenie množstva kyseliny v nápojoch možno použiť metódu nazývanú titrácia.

Pomôcky: 250 cm3 kužeľová banka, 10 cm3 pipeta, byreta, lievik na plnenie byrety, malé kadičky.

Chemikálie: destilovaná voda, roztok fenolftaleínu, 0,1 M roztok NaOH, roztok kyseliny citrónovej (7 g/dm3), vzorky nápojov (ako v úlohe 2).

Postup:

  1. Do kužeľovej banky dajte presne 10 cm3 roztoku kyseliny citrónovej (7 g/dm3).
  2. Pridajte asi 15 cm3 destilovanej vody a päť kvapiek roztoku fenolftaleínu.
  3. Byretu naplňte roztokom NaOH.
  4. Pomaly a opatrne pridávajte NaOH do banky, s ktorou stále robíte krúživé pohyby (miešanie). NaOH pridávajte, dokedy prvá kvapka zafarbí roztok do ružova.
  5. Z byrety odčítajte, koľko roztoku NaOH ste pridali.
  6. Titráciu opakujte ešte dvakrát (aby sme presnejšie stanovili jej množstvo).
  7. Množstvo kyseliny citrónovej vypočítajte podľa rovnice:
  Množstvo kyseliny citrónovej (g/dm3) = 0,64 × V NaOH (cm3)
  1. Titráciu zopakujte tak, že namiesto roztoku kyseliny citrónovej použijete nápoje.
  2. Výsledky si zapíšte a porozmýšľajte ako možno účinky kyselín obsiahnutých v nápojoch minimalizovať.

Návrh tabuľky:

Názov nápoja Množstvo spotrebovaného NaOH (cm3) Množstvo kyseliny citrónovej (g/dm3)