Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…
Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia
Obsah « Ako funguje emulgátor (list pre učiteľa) | Koľko kyseliny obsahuje nápoj? (list pre učiteľa) »
Mnohé nápoje a potraviny obsahujú rôzne kyseliny. Časté vystavovanie zubov takýmto kyslým potravinám môže spôsobiť stratu zubnej skloviny, teda zubnú eróziu. Preto je dobré, ak kontakt zubov s kyslým nápojom je čo najkratší, a takéto nápoje či potraviny konzumovať v obmedzenom množstve.
Úloha 1
- Na etiketách potravín hľadajte obsah kyselín.
- Urobte tabuľku, ktorá bude obsahovať názov potraviny a kyselinu, ktorú obsahuje.
Návrh tabuľky:
Názov potraviny | Názov kyseliny | Množstvo kyseliny |
---|---|---|
Úloha 2
Pomocou univerzálneho indikátora zistite pH rôznych nápojov. Môžete testovať vodu, kolu, limonády sýtené CO2, ovocné šťavy a džúsy, mlieko, sódu… Ako indikátor môžete použiť aj výluh z červenej kapusty, ktorý možno pripraviť krátkym povarením natrhaného listu červenej kapusty vo vode. Po pridaní k testovanému nápoju si zaznačte farbu roztoku. (Namiesto červenej kapusty možno použiť napr. plody čiernych malín, bazy čiernej, lupene kvetov – napr. ruží a pod.).
Návrh tabuľky:
Názov nápoja | pH testovaného nápoja | Farba nápoja po pridaní výluhu |
---|---|---|
Úloha 3
V nápojoch sýtených oxidom uhličitým sa z kyselín najčastejšie používa kyselina citrónová. Na zistenie množstva kyseliny v nápojoch možno použiť metódu nazývanú titrácia.
Pomôcky: 250 cm3 kužeľová banka, 10 cm3 pipeta, byreta, lievik na plnenie byrety, malé kadičky.
Chemikálie: destilovaná voda, roztok fenolftaleínu, 0,1 M roztok NaOH, roztok kyseliny citrónovej (7 g/dm3), vzorky nápojov (ako v úlohe 2).
Postup:
- Do kužeľovej banky dajte presne 10 cm3 roztoku kyseliny citrónovej (7 g/dm3).
- Pridajte asi 15 cm3 destilovanej vody a päť kvapiek roztoku fenolftaleínu.
- Byretu naplňte roztokom NaOH.
- Pomaly a opatrne pridávajte NaOH do banky, s ktorou stále robíte krúživé pohyby (miešanie). NaOH pridávajte, dokedy prvá kvapka zafarbí roztok do ružova.
- Z byrety odčítajte, koľko roztoku NaOH ste pridali.
- Titráciu opakujte ešte dvakrát (aby sme presnejšie stanovili jej množstvo).
- Množstvo kyseliny citrónovej vypočítajte podľa rovnice:
Množstvo kyseliny citrónovej (g/dm3) = 0,64 × V NaOH (cm3) |
- Titráciu zopakujte tak, že namiesto roztoku kyseliny citrónovej použijete nápoje.
- Výsledky si zapíšte a porozmýšľajte ako možno účinky kyselín obsiahnutých v nápojoch minimalizovať.
Návrh tabuľky:
Názov nápoja | Množstvo spotrebovaného NaOH (cm3) | Množstvo kyseliny citrónovej (g/dm3) |
---|---|---|