Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Ako funguje emulgátor (pracovný list pre žiaka)  |  Koľko kyseliny obsahuje nápoj? (pracovný list pre žiaka) » 

Žiaci robia jednoduchú činnosť, aby objavili emulgačný účinok žĺtka.

Pomôcky: dve skúmavky, stojan na skúmavky, kadička, zátky na skúmavky.

Chemikálie: voda (z vodovodu), konzumný olej, vaječný žĺtok.

Postup:

  1. Do obidvoch skúmaviek nalejte približne po 2 cm3 vody.
  2. Pridajte rovnaké množstvo oleja.
  3. Do jednej zo skúmaviek pridajte približne 1 cm3 rozšľahaného vaječného žĺtka.
  4. Do tabuľky si zaznačte (zakreslite) vzhľad skúmavky (zmesí).
  5. Skúmavky zazátkujte a zatraste (30 sek).
  6. Znova zakreslite vzhľad skúmaviek.

Žiaci zistia, že pred zamiešaním kvapaliny vytvoria oddelené vrstvy v skúmavke, pričom olej je na vrchu. Žĺtok je naspodku. Po zamiešaní sa zdá, že kvapaliny v obidvoch skúmavkách sa zmiešali. Po určitom čase však vzniknú opäť dve vrstvy v skúmavke, kde sa žĺtok nenachádzal. V skúmavke so žĺtkom ostanú kvapaliny zmiešané. Žĺtok obsahuje fosfolipid lecitín. Lecitíny sa používajú ako aditíva a ich označenie je E322. Lecitín pôsobí ako emulgátor, pretože na rozhraní vody a oleja znižuje povrchové napätie a tým umožňuje ich zmiešanie. Väčšina emulzií sa však skôr či neskôr oddelí. Tomu zabraňujú stabilizátory.

Záver:

Správne odpovede: žĺtku, emulgátor, vody, oleja, umývaní riadu.