Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Čo sú to potravinové aditíva (éčka)?  |  Najpoužívanejšie aditíva » 

Aditíva nie sú novým vynálezom. Už v staroveku človek zistil, že ulovené mäso mu dlhšie vydrží, ak ho nasolí. Egypťania používali farbivá a dochucovadlá, Rimania dusičnan draselný, čierne korenie a farbivá. V prvej polovici 20. storočia sa začali pridávať farbivá do syrov, emulgátory do margarínu a želatinujúce prípravky do džemov. Najväčší rozvoj v tejto oblasti nastal v poslednej tretine 20. storočia. Umožnil potravinárskemu priemyslu vyrábať široký sortiment kvalitných potravín dobrej a jednotnej kvality za rozumné ceny.