Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…
Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia
Najpoužívanejšie aditíva sú cukor, soľ, kukuričný sirup, kyselina citrónová, kyselina octová, sóda bikarbóna, rastlinné farbivá, horčica a čierne korenie. Tvoria približne 98 % hmotnostných zo všetkých aditív. Na obaloch potravinárskych výrobkov sú aditíva označené písmenom E a trojmiestnym alebo štvormiestnym číslom. Aditíva, ktoré sa pridávajú vo veľkom množstve, medzi označovanými nie sú (zo spomenutých majú svoj kód len kyselina citrónová a sóda bikarbóna).
Rozdelenie aditív („éčok“)
Rozdelenie podľa čísel
Skupina | Funkcia |
---|---|
E100 – E199 | farbivá |
E200 – E299 | konzervačné látky |
E300 – E399 | antioxidanty, emulgátory a stabilizátory |
E400 – E499 | emulgátory a zahusťovadlá |
E500 – E599 | aditíva s rôznymi funkciami |
E600 – E699 | dochucovadlá |
E700 – E799 | antibiotiká |
E800 – E1500 | aditíva s rôznymi funkciami |
E1500 – E1525 | umelé dochucovadlá a rozpúšťadlá dochucovadiel |
Rozdelenie podľa Potravinového kódexu SR
Potravinový kódex Slovenskej republiky rozdeľuje prídavné látky v potravinách pre svoje potreby na tri hlavné kategórie:
- farbivá,
- náhradné sladidlá,
- iné prídavné látky.
Rozdelenie podľa funkcie
Rozdelenie potravinových aditív podľa ich funkcie:
- antioxidanty,
- konzervačné látky,
- potravinárske farbivá,
- dochucovadlá,
- sladidlá,
- emulgátory,
- aditíva zlepšujúce výživovú hodnotu,
- regulátory kyslosti,
- želatinujúce činidlá a zahusťovadlá,
- prostriedky proti spekaniu na zaistenie dobrých transportných vlastností.