Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Stručná história prídavných látok  |  Úloha potravinových aditív » 

Najpoužívanejšie aditíva sú cukor, soľ, kukuričný sirup, kyselina citrónová, kyselina octová, sóda bikarbóna, rastlinné farbivá, horčicačierne korenie. Tvoria približne 98 % hmotnostných zo všetkých aditív. Na obaloch potravinárskych výrobkov sú aditíva označené písmenom E a trojmiestnym alebo štvormiestnym číslom. Aditíva, ktoré sa pridávajú vo veľkom množstve, medzi označovanými nie sú (zo spomenutých majú svoj kód len kyselina citrónová a sóda bikarbóna).

Rozdelenie aditív („éčok“)

Rozdelenie podľa čísel

Skupina Funkcia
E100 – E199 farbivá
E200 – E299 konzervačné látky
E300 – E399 antioxidanty, emulgátory a stabilizátory
E400 – E499 emulgátory a zahusťovadlá
E500 – E599 aditíva s rôznymi funkciami
E600 – E699 dochucovadlá
E700 – E799 antibiotiká
E800 – E1500 aditíva s rôznymi funkciami
E1500 – E1525 umelé dochucovadlá a rozpúšťadlá dochucovadiel

Rozdelenie podľa Potravinového kódexu SR

Potravinový kódex Slovenskej republiky rozdeľuje prídavné látky v potravinách pre svoje potreby na tri hlavné kategórie:

  1. farbivá,
  2. náhradné sladidlá,
  3. iné prídavné látky.

Rozdelenie podľa funkcie

Rozdelenie potravinových aditív podľa ich funkcie:

  1. antioxidanty,
  2. konzervačné látky,
  3. potravinárske farbivá,
  4. dochucovadlá,
  5. sladidlá,
  6. emulgátory,
  7. aditíva zlepšujúce výživovú hodnotu,
  8. regulátory kyslosti,
  9. želatinujúce činidlá a zahusťovadlá,
  10. prostriedky proti spekaniu na zaistenie dobrých transportných vlastností.