Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…
Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia
Regulátory kyslosti a ich úloha
Regulátory kyslosti (kyseliny, zásady a pufre) majú dôležitú úlohu v potravinárskom priemysle. Kyseliny sa v príprave potravín používajú po stáročia, pretože významne prispievajú k chuti potravín. Majú tiež významné konzervačné vlastnosti. Kyslé prostredie vytvorené týmito látkami bráni rastu mnohých mikroorganizmov.
Kyseliny poskytujú potravinám ostrú charakteristickú chuť. Napomáhajú aj tvorbe gélov a účinkujú i ako konzervačné látky.
Najpoužívanejšie regulátory kyslosti
- Najdôležitejšou, najúčinnejšou a najpoužívanejšou kyselinou je kyselina citrónová. Používa sa v potravinárskych výrobkoch, nápojoch a vo farmaceutickom priemysle.
- Kyselina fosforečná je druhým najpoužívanejším okyslovadlom v potravinárskom priemysle. Za túto pozíciu a dôležitosť vďačí jedinému produktu – kole.
- Soli kyseliny fosforečnej majú v potravinárskom priemysle široké použitie. Fungujú ako pufre, okyslovadlá práškov na pečenie a emulgačné soli pri príprave tavených syrov. Takto sa využívajú aj polyfosforečnany.
- Kyselina jablčná má podobné využitie ako kyselina citrónová. Uprednostňuje sa v nízkokalorických nápojoch, muštoch a jablkových nápojoch. Jej nevýhodou je vyššia cena.
- Kyselina mliečna sa široko používa pri výrobe cukroviniek, v konzervárenstve a ako surovina pri výrobe emulgátorov pre pekársky priemysel.
- Kyselina vínna bola prvým regulátorom kyslosti používaným vo veľkých množstvách v potravinárskom priemysle. V mnohých aplikáciách bola nahradená kyselinou citrónovou. Najviac sa dnes používa ako surovina na výrobu emulgátorov.
- Kyselina octová sa široko využíva najmä v konzervárenstve, pretože má bakteriostatické účinky.
- Kyselina fumarová je regulátorom kyslosti s najvýraznejšou chuťou. Má obmedzené použitie, pretože má malú rozpustnosť. Používa sa najmä v práškových pudingoch a nápojoch.
Vyskúšaj si…
Koľko kyseliny obsahuje nápoj?