Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Prírodné farbivo ako indikátor (pracovný list pre žiaka)  |  Ako funguje emulgátor (pracovný list pre žiaka) » 

Čas: 25 min.

Cieľ práce: žiaci skúmajú rozpustnosť, kyslosť a neutralizáciu.

Úloha 1

Kyselina citrónová je rozpustnejšia ako uhličitan sodný (alebo sóda bikarbóna). Je pravdepodobné, že všetka kyselina sa rozpustí vo vode, sódy (uhličitanu) sa rozpustí asi 3 g.

Pomôcky a chemikálie: tri kadičky, sklené tyčinky na miešanie, varič, 15 g kyseliny citrónovej, 15 g uhličitanu sodného (kalcinovaného) alebo sódy bikarbóny, zrelé plody bazy čiernej (alebo černíc, prípadne jeden list červenej kapusty – farba antokyanínov, ktoré obsahujú, závisí od pH).

Príprava indikátora: plody trochu popučíme (alebo list kapusty natrháme na malé kúsky), zalejeme vodou a krátko povaríme. Po vychladnutí precedíme.

Úloha 2

Kyselina citrónová má pH < 5. (Hydrogen­‑)uhličitan má pH > 7. Zmiešaním sa spustí reakcia neutralizácie sprevádzaná šumením. Reakciu vyjadruje rovnica:

  kyselina citrónová + hydrogenuhličitan sodný (sóda bikarbóna) = CO2 + citrát sodný + H2O

Pomôcky a chemikálie: odmerné valce, malé kadičky, rovnaké koncentrácie (4 g v 100 cm3) roztoku kyseliny citrónovej a roztoku uhličitanu (alebo hydrogenuhličitanu) sodného, indikátor (výluh pripravený v úlohe 1), univerzálny indikátorový papierik.

Správne odpovede:

Kyseliny citrónovej, uhličitanu sodného (sódy bikarbóny – hydrogenuhličitanu sodného), väčšia, kyslé, zásadité, šumenie (spôsobené neutralizáciou), oxid uhličitý, neutrálne, kyselina citrónová, (hydrogen­‑)uhličitan sodný, oxid uhličitý, voda.