Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…
Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia
Obsah « Prírodné farbivo ako indikátor (list pre učiteľa) | Ako funguje emulgátor (list pre učiteľa) »
Čo je to emulgátor?
Emulgátory sú látky, ktoré napomáhajú vytvoreniu a stabilite emulzie, teda sústavy, v ktorej kvapôčky jednej kvapaliny sú rozptýlené v druhej kvapaline.
Emulgátory patria medzi aditíva, sú len jednou skupinou „éčok“ (niekedy sa nesprávne môžeme stretnúť s názorom, že všetky „éčka“ sú emulgátory). Majú označenie od E321 do E495.
Používajú sa najmä v tavených syroch, dresingoch, margarínoch, jogurte, zmrzline, nízkotučných výrobkoch, majonéze…
Asi najznámejším emulgátor je lecitín (fosfatidylcholín), ktorý sa nachádza vo vaječnom žĺtku. Jeho označenie je E322. Ako pôsobí si ukážeme v nasledujúcom pokuse:
Pomôcky: tri skúmavky, stojan na skúmavky, kadička, zátky na skúmavky.
Chemikálie: voda (z vodovodu), konzumný olej, vaječný žĺtok, saponát (na umývanie riadu).
Postup:
- Do skúmaviek nalejte približne po 2 cm3 vody.
- Pridajte rovnaké množstvo oleja.
- Do jednej zo skúmaviek pridajte približne 1 cm3 rozšľahaného vaječného žĺtka, do druhej trochu saponátu a do tretej nepridávajte nič.
- Do tabuľky si zaznačte (zakreslite) vzhľad skúmavky (zmesí).
- Skúmavky zazátkujte a zatraste (30 sek.).
- Znova zakreslite vzhľad skúmaviek.
Pozorovanie:
Skúmavka | Bez žĺtka | So žĺtkom | So saponátom |
---|---|---|---|
Pred zatrepaním | |||
Po zatrepaní |
Záver: Lecitín sa nachádza v …………, pôsobí ako ……………, pretože umožňuje zmiešanie ………… a …………… Doma ho používame hlavne pri príprave majonézy. Emulgačný účinok saponátov využívame napr. v domácnosti pri ……………………………