Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Prírodné farbivo ako indikátor (list pre učiteľa)  |  Ako funguje emulgátor (list pre učiteľa) » 

Čo je to emulgátor?

Emulgátory sú látky, ktoré napomáhajú vytvoreniu a stabilite emulzie, teda sústavy, v ktorej kvapôčky jednej kvapaliny sú rozptýlené v druhej kvapaline.

Emulgátory patria medzi aditíva, sú len jednou skupinou „éčok“ (niekedy sa nesprávne môžeme stretnúť s názorom, že všetky „éčka“ sú emulgátory). Majú označenie od E321 do E495.

Používajú sa najmä v tavených syroch, dresingoch, margarínoch, jogurte, zmrzline, nízkotučných výrobkoch, majonéze…

Asi najznámejším emulgátor je lecitín (fosfatidylcholín), ktorý sa nachádza vo vaječnom žĺtku. Jeho označenie je E322. Ako pôsobí si ukážeme v nasledujúcom pokuse:

Pomôcky: tri skúmavky, stojan na skúmavky, kadička, zátky na skúmavky.

Chemikálie: voda (z vodovodu), konzumný olej, vaječný žĺtok, saponát (na umývanie riadu).

Postup:

  1. Do skúmaviek nalejte približne po 2 cm3 vody.
  2. Pridajte rovnaké množstvo oleja.
  3. Do jednej zo skúmaviek pridajte približne 1 cm3 rozšľahaného vaječného žĺtka, do druhej trochu saponátu a do tretej nepridávajte nič.
  4. Do tabuľky si zaznačte (zakreslite) vzhľad skúmavky (zmesí).
  5. Skúmavky zazátkujte a zatraste (30 sek.).
  6. Znova zakreslite vzhľad skúmaviek.

Pozorovanie:

Skúmavka Bez žĺtka So žĺtkom So saponátom
Pred zatrepaním      
Po zatrepaní      

Záver: Lecitín sa nachádza v …………, pôsobí ako ……………, pretože umožňuje zmiešanie ………… a …………… Doma ho používame hlavne pri príprave majonézy. Emulgačný účinok saponátov využívame napr. v domácnosti pri ……………………………