Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…
Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia
Obsah « Ako funguje emulgátor (pracovný list pre žiaka) | Koľko kyseliny obsahuje nápoj? (pracovný list pre žiaka) »
Žiaci robia jednoduchú činnosť, aby objavili emulgačný účinok žĺtka.
Pomôcky: dve skúmavky, stojan na skúmavky, kadička, zátky na skúmavky.
Chemikálie: voda (z vodovodu), konzumný olej, vaječný žĺtok.
Postup:
- Do obidvoch skúmaviek nalejte približne po 2 cm3 vody.
- Pridajte rovnaké množstvo oleja.
- Do jednej zo skúmaviek pridajte približne 1 cm3 rozšľahaného vaječného žĺtka.
- Do tabuľky si zaznačte (zakreslite) vzhľad skúmavky (zmesí).
- Skúmavky zazátkujte a zatraste (30 sek).
- Znova zakreslite vzhľad skúmaviek.
Žiaci zistia, že pred zamiešaním kvapaliny vytvoria oddelené vrstvy v skúmavke, pričom olej je na vrchu. Žĺtok je naspodku. Po zamiešaní sa zdá, že kvapaliny v obidvoch skúmavkách sa zmiešali. Po určitom čase však vzniknú opäť dve vrstvy v skúmavke, kde sa žĺtok nenachádzal. V skúmavke so žĺtkom ostanú kvapaliny zmiešané. Žĺtok obsahuje fosfolipid lecitín. Lecitíny sa používajú ako aditíva a ich označenie je E322. Lecitín pôsobí ako emulgátor, pretože na rozhraní vody a oleja znižuje povrchové napätie a tým umožňuje ich zmiešanie. Väčšina emulzií sa však skôr či neskôr oddelí. Tomu zabraňujú stabilizátory.
Záver:
Správne odpovede: žĺtku, emulgátor, vody, oleja, umývaní riadu.