Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Bezpečnosť potravinových aditív  |  Z čoho sú zložené jedlá? (pracovný list pre žiaka) » 

Mohli by sme sa zaobísť bez aditív? Niektorí ľudia si myslia, že áno. Kazenie sa potravín by však drasticky obmedzilo zásobovanie potravinami, najmä v oblastiach hladu. Znovu by sa objavili choroby z nedostatku vitamínov a minerálov. Potraviny by boli drahšie a menej výživné. Niektoré z aditív síce môžu predstavovať potenciálne riziko (alergie a pod.), no omnoho väčším problémom je kontaminácia potravín hlodavcami, hmyzom a škodlivými mikroorganizmami (na otravu bakteriálnymi toxínmi ročne ochorejú desiatky miliónov ľudí a mnohí z nich i zomierajú; na otravu aditívami (v povolenej koncentrácii) ešte nezomrel nikto).