Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Mohli by sme sa zaobísť bez aditív?  |  Z čoho sú zložené jedlá? (list pre učiteľa) » 

Prečítaj si zloženia jedál 1 – 9. Dal by si si ich napr. na raňajky?

Jedlo 1: lecitín (E322), cefalín, cholíny, sfingomyelíny, cholesterol, aminokyseliny, avidín, luteín (E161b), zeaxantín, pyridoxín, kobalamín, biotín, cholekalciferol.

………………………………

Jedlo 2: sacharóza, glukózový sirup, rastlinný tuk, emulgátory E471 a E472a, mliečna bielkovina, stabilizátor monohydrogenfosforečnan draselný, smotanová prírodne identická aróma.

………………………………

Jedlo 3: fosforečnan sodný, vanilín, dextróza, sacharóza, kakao, ryžová múka, kukuričná krupica, pšeničný škrob, stužený rastlinný tuk, chlorid sodný, vitamíny, lecitín, vápnik.

………………………………

Jedlo 4: fosforečnan draselný (E340), lecitín (E322) a butylhydroxytoluén (E321), oxid kremičitý, prírodné farbivá (E160b) (annatobixin, norbixin) a kurkumin (E100), sójový olej, kukuričný sirup, proteíny, nasýtené, mono­‑ a polynenasýtené mastné kyseliny, cholesterol, sodík, laktóza, gliadiny, voda, vlákniny.

………………………………

Jedlo 5: kyselina askorbová, sorbitol (E420), aspartam (E951), stearan horečnatý (E470b), acesulfam­‑K (E950), aróma, xantán (E415), farbivo azorubín (E122).

………………………………

Jedlo 6: proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny B1, B2, B6, E, kyselina pantothénová, niacín, emulgátor lecitín (E322), etylvanilín, kakaový prášok.

………………………………

Jedlo 7: voda, kofeín, metanol, etanol, butanol, metylbutanol, acetaldehyd, mravčan metylový, dimetyl sulfid, propional aldehyd, pyridín, kyselina octová (E260), furfural, furfuryl alkohol, acetón, metylacetát, fural, izoprén.

………………………………

Jedlo 8: myozín, aktomyozín, myoglobín, kolagén, elastín, aminokyseliny, kreatín, lipidy, kyselina linolénová, kyselina olejová, lecitín (E322), cholesterol, glukóza, fosfor, tiamín, riboflavín (E101), niacín (E375), kyanobalamín, pyridoxín, chlorid sodný, železo, horčík, draslík.

………………………………

Jedlo 9: voda, cukor, celulóza, glutaman sodný (E621), karotén (E160a), lykopén (E160d), riboflavín E101), kyselina askorbová (E300), kyselina citrónová (E330), kyselina malonová (E296), kyselina oxálová, arómy.

………………………………

Jedlo 10: vlákniny, bioflavonoidy, karotény, vitamíny A, E, PP, B6, B1, B2, stopové prvky, tuky, sacharidy, bielkoviny.

………………………………

Teraz sa pokús k jednotlivým jedlám priradiť tieto názvy: slanina, vajce, káva, rajčina, šľahačka, ovsené vločky, cereálie, kakao (instantné), sójové mlieko, vitamínové tablety (s obsahom vitamínu C).

Názvy jedál doplň podľa poradia do tajničky:

1.                                            
2.                                            
3.                                            
4.                                            
5.                                            
6.                                            
7.                                            
8.                                            
9.                                            
10.                                            

Týmto cvičením sme si ukázali, že všetky potraviny sú vlastne ………………………………… (tajnička).