Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…
Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia
Konzervačné látky sú potravinové aditíva, označované kódmi od E200 do E283. Zabraňujú skazeniu potravín, a tým umožňujú ich skladovanie. V prvom stĺpci v tabuľke sú niektoré spôsoby konzervovania. Pod tabuľkou sú opisy, ako tieto metódy zabraňujú kazeniu. Spojte spôsob konzervovania s tým, ako funguje. Do posledného stĺpca pridajte názvy potravín, ktoré sa daným spôsobom konzervujú.
Metóda | Ako to funguje? | Príklady potravín |
---|---|---|
Varenie | e | Zelenina, vajcia, mäso… |
Domáce chladenie | ||
Zmrazovanie | ||
Zaváranie | ||
Dehydratácia | ||
Konzervovanie soľou | ||
Nakladanie | ||
Výroba džemu | ||
Vákuové balenie | ||
Chemické konzervovanie | ||
Ožarovanie |
- výrazne spomaľuje reakcie, vodu mení na tuhé skupenstvo, takže prestáva byť použiteľná,
- soľ spomaľuje pôsobenie mikroorganizmov a enzýmov,
- látky ako SO2 a benzoan sodný zabraňujú mikrobiálnemu rastu,
- vysoké teploty ničia mikroorganizmy a enzýmy, odstraňuje sa kyslík,
- ničí enzýmy a väčšinu mikroorganizmov,
- pridaním cukru sa kvapalina stáva príliš koncentrovanou, spomaľuje sa pôsobenie enzýmov a mikroorganizmov,
- úplne odstraňuje vodu, potravina stuhne,
- pridanie octu spôsobuje, že prostredie je príliš kyslé pre enzýmy a baktérie,
- lúče rádioaktívneho žiarenia prechádzajú cez potravinu a ničia mikroorganizmy,
- spomaľuje rýchlosť chemických reakcií,
- odstraňuje kyslík, aby sa spomalil rast mikroorganizmov, ktoré ho potrebujú na svoje životné pochody.