Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Konzervovanie potravín (list pre učiteľa)  |  Metódy konzervovanie látok (list pre učiteľa) » 

Konzervačné látky sú potravinové aditíva, označované kódmi od E200 do E283. Zabraňujú skazeniu potravín, a tým umožňujú ich skladovanie. V prvom stĺpci v tabuľke sú niektoré spôsoby konzervovania. Pod tabuľkou sú opisy, ako tieto metódy zabraňujú kazeniu. Spojte spôsob konzervovania s tým, ako funguje. Do posledného stĺpca pridajte názvy potravín, ktoré sa daným spôsobom konzervujú.

Metóda Ako to funguje? Príklady potravín
Varenie e Zelenina, vajcia, mäso…
Domáce chladenie    
Zmrazovanie    
Zaváranie    
Dehydratácia    
Konzervovanie soľou    
Nakladanie    
Výroba džemu    
Vákuové balenie    
Chemické konzervovanie    
Ožarovanie    
  1. výrazne spomaľuje reakcie, vodu mení na tuhé skupenstvo, takže prestáva byť použiteľná,
  2. soľ spomaľuje pôsobenie mikroorganizmov a enzýmov,
  3. látky ako SO2 a benzoan sodný zabraňujú mikrobiálnemu rastu,
  4. vysoké teploty ničia mikroorganizmy a enzýmy, odstraňuje sa kyslík,
  5. ničí enzýmy a väčšinu mikroorganizmov,
  6. pridaním cukru sa kvapalina stáva príliš koncentrovanou, spomaľuje sa pôsobenie enzýmov a mikroorganizmov,
  7. úplne odstraňuje vodu, potravina stuhne,
  8. pridanie octu spôsobuje, že prostredie je príliš kyslé pre enzýmy a baktérie,
  9. lúče rádioaktívneho žiarenia prechádzajú cez potravinu a ničia mikroorganizmy,
  10. spomaľuje rýchlosť chemických reakcií,
  11. odstraňuje kyslík, aby sa spomalil rast mikroorganizmov, ktoré ho potrebujú na svoje životné pochody.