Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Konzervačné látky  |  Dochucovadlá » 

obrázok

Prečo sa potraviny prifarbujú?

Farba zohráva pri výrobe a prezentácii potravín stále významnú rolu. Náš prvý dojem o potravine ovplyvňuje jej vzhľad – aby sme ju zjedli, musí vyzerať lákavo.

Potravinárske výrobky sa prifarbujú:

  • aby sa zvýraznila ich prirodzená farba,
  • aby sa zaistila jednotná farba (všetkých šarží daného produktu),
  • aby sa nahradila farba, ktorá sa stratila v priebehu spracovania a následného skladovania výrobku (vplyvom konzervačných látok alebo svetla (slnka),
  • keď sú samotné úplne bezfarebné.

Rozdelenie potravinárskych farbív

obrázok

Potravinárske farbivá sa delia na prírodné, prírodne identickéumelé. Prírodné farbivá sa získavajú z mnohých rastlinných a živočíšnych materiálov (mrkva, cvikla, šafrán…). Prírodne identické a umelé farbivá, ako napr. tartrazin, sa získavajú chemickou syntézou alebo biosyntézou.

Väčšina z prírodných a prírodne identických farbív je rozpustných skôr v oleji než vo vode. Aby sa dali použiť v potravinárskych výrobkoch, dispergujú sa vo vode pomocou ďalších aditív – emulgátorov. Potom sa upravia na svoje sodné alebo draselné soli, čím sa stanú vodorozpustné. Syntetické farbivá sú väčšinou vo vode rozpustné.

Vyskúšaj si…

Prírodné farbivo ako indikátor