Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…
Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia
Prečo sa potraviny prifarbujú?
Farba zohráva pri výrobe a prezentácii potravín stále významnú rolu. Náš prvý dojem o potravine ovplyvňuje jej vzhľad – aby sme ju zjedli, musí vyzerať lákavo.
Potravinárske výrobky sa prifarbujú:
- aby sa zvýraznila ich prirodzená farba,
- aby sa zaistila jednotná farba (všetkých šarží daného produktu),
- aby sa nahradila farba, ktorá sa stratila v priebehu spracovania a následného skladovania výrobku (vplyvom konzervačných látok alebo svetla (slnka),
- keď sú samotné úplne bezfarebné.
Rozdelenie potravinárskych farbív
Potravinárske farbivá sa delia na prírodné, prírodne identické a umelé. Prírodné farbivá sa získavajú z mnohých rastlinných a živočíšnych materiálov (mrkva, cvikla, šafrán…). Prírodne identické a umelé farbivá, ako napr. tartrazin, sa získavajú chemickou syntézou alebo biosyntézou.
Väčšina z prírodných a prírodne identických farbív je rozpustných skôr v oleji než vo vode. Aby sa dali použiť v potravinárskych výrobkoch, dispergujú sa vo vode pomocou ďalších aditív – emulgátorov. Potom sa upravia na svoje sodné alebo draselné soli, čím sa stanú vodorozpustné. Syntetické farbivá sú väčšinou vo vode rozpustné.
Vyskúšaj si…
Prírodné farbivo ako indikátor