Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Dochucovadlá  |  Emulgátory » 

Cukor (sacharóza) poskytuje pocit sladkosti a je zdrojom energie. Spája sa však s množstvom zdravotných problémov, vrátane kazenia sa zubov, priberania na váhe a spôsobuje ťažkosti diabetikom. Nahrádza sa preto fruktózou alebo inými sladidlami, ktoré sa rozdeľujú na objemové a umelé sladidlá.

Objemové sladidlá

Mnohé látky, ktoré majú OH skupiny na susediacich uhlíkoch, sú sladké (aj jedovatý etylénglykol, aj glycerín, používaný ako zvlhčovacie činidlo).

Ako sladidlá sa používajú sorbitol (vyrábaný redukciou glukózy) a xylitol. Keďže sa nerozkladajú v ústach, neprispievajú k zubnému kazu. Vo väčších množstvách preháňajú. Z hľadiska energetickej hodnoty sú takmer rovnaké ako normálny cukor. Ďalšími takýmito sladidlami sú manitol, maltitol, izomalt, izomaltulóza… Sú menej sladké ako cukor (sacharóza).

Táto skupina je tvorená prevažne polyolmi, čo sú deriváty normálnych cukrov a majú štruktúru a funkčnosť podobnú sacharidom. Polyoly sa často môžu používať ako priama náhrada cukru. Mnohé z nich sa v rôznej miere vyskytujú v prírode, väčšinou sa ale vyrábajú komerčne hydrogenáciou ich zodpovedajúcich cukrových prekurzorov. Polyoly sú vhodné pre diabetikov keďže znižujú glykemický index.

Prehľad najčastejšie používaných objemových sladidiel ukazuje nasledujúca tabuľka.

Chemická štruktúra Sladkosť Opis
obrázok 
Erytritol
60 % zo sladkosti cukru (sacharózy) E968 Erytritol je hydrogenovaná erytóza. Je len stredne rozpustný.
obrázok 
Izomalt
45 % zo sladkosti cukru (sacharózy) E953 Izomalt je hydrogenovaná izomaltulóza. Je pomerne málo rozpustný.
obrázok 
Laktitol
35 % zo sladkosti cukru (sacharózy) E966 Laktitol je hydrogenovaná laktóza. Je veľmi dobre rozpustný.
obrázok 
Maltitol
80 % zo sladkosti cukru (sacharózy) E965 Maltitol je hydrogenovaná maltóza. Je veľmi dobre rozpustný.
obrázok 
Manitol
50 % zo sladkosti cukru (sacharózy) E421 Manitol je hydrogenovaná glukóza. Je veľmi málo rozpustný.
obrázok 
Sorbitol
60 % zo sladkosti cukru (sacharózy) E420 Sorbitol je hydrogenovaná glukóza. Je veľmi dobre rozpustný.
obrázok 
Xylitol
100 % zo sladkosti cukru (sacharózy) E967 Xylitol je hydrogenovaná xylóza (drevný cukor). Je najsladší z polyolov, sladkosťou sa vyrovná cukru. Je tiež veľmi dobre rozpustný.

Umelé sladidlá

Umelé sladidlá sa dnes používajú hlavne ako nízkoenergetické sladidlá. Pôvodne sa používali sacharíncyklamáty, od roku 1981 k nim pribudol aspartam.

Najčastejšie používané umelé sladidlá sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.

Chemická štruktúra Sladkosť Opis
obrázok 
Aspartam
200­‑krát sladší ako cukor E951 Aspartam je dipeptid zložený z aspartovej kyseliny a fenylalanínu. Obe sú prírodnými látkami.
obrázok 
Acesulfam­‑K
200­‑krát sladší ako cukor E950 Acesulfam­‑K nemá až takú dobrú chuť ako aspartam, ale zosilňuje chuť iných sladidiel (synergický efekt).
obrázok 
Sacharín
300­‑krát sladší ako cukor E954 Sacharín je syntetickým sladidlom asi tristokrát sladším než cukor. Vo veľkých koncentráciách nechutí dobre, ale sladkosť sa zosilňuje acesulfamom­‑K.
obrázok 
Cyklamát
30­‑krát sladší ako cukor E952 Cyklamáty nie sú až také sladké ako iné intenzívne sladidlá, ani ich chuť nie je vo vyšších koncentráciách najvhodnejšia. Vyhovuje len v zmesiach.
obrázok 
Sukralóza
600­‑krát sladší ako cukor E955 Sukralóza je modifikovaná sacharóza. Výsledkom procesu modifikácie je, že telo ju nie je schopné využívať na získavanie energie, čiže popri zachovaní sladkosti cukru „nemá žiadne kalórie“. Je tiež jedným z najsladších umelých sladidiel.

Použitie sladidiel

Sladidlá sa vo všeobecnosti používajú v nasledujúcich potravinách:

  • nápoje (sýtené, nesýtené, mliečne, alkoholické),
  • cereálie (müsli…),
  • cukrovinky (vrátane žuvačiek),
  • zákusky, plnky a polevy (zmrzlina, sladká šľahačka),
  • spracované ovocie a zelenina (lekváre, džemy, želé, pečená fazuľa, konzervované ovocie),
  • liečivá,
  • sirupy,
  • šalátové dressingy,
  • pečené výrobky.

Dôvody použitia sladidiel

Zrejmou funkciou sladidiel je poskytovať sladkú chuť. Cukor má však v potravinách množstvo ďalších funkcií:

  • dodáva textúru pekárskym výrobkom,
  • udržiava vlhkosť koláčov,
  • znižuje teplotu tuhnutia zmrzlín,
  • je konzervačným prostriedkom v džemoch,
  • zväčšuje objem likérov,
  • zosilňuje ostrý pocit v nealkoholických nápojoch,
  • dodáva objem pečeným výrobkom.