Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Z čoho sú zložené jedlá? (list pre učiteľa)  |  Konzervovanie potravín (list pre učiteľa) » 

Neustále je záujem o zdravé a výživné potraviny. Ale produkcia mnohých potravín je sezónna. Sú obdobia v roku, keď je takýchto potravín dostatok, a obdobia, v ktorých ich je nedostatok.

Už od pradávna ľudia potrebovali chrániť potravu od jednej žatvy k druhej. Tak boli vyvinuté rôzne metódy na konzerváciu potravín. Najstarším spôsobom bolo údenie mäsa, solenie a sušenie na slnku a tiež kvasenie kapusty.

Konzervačné látky sú potravinové aditíva, ktoré majú označenie od E200 do E283. Sú to chemikálie, ktoré ničia alebo spomaľujú rast baktérií a húb.

Nasledujúcim pokusom sa zoznámite s niektorými spôsobmi konzervovania potravín.

Pomôcky: osem skúmaviek, stojan na skúmavky, mrazený hrášok, pinzeta, chladnička, vata.

Chemikálie: destilovaná voda, slaný roztok (20 g NaCl v 100 cm3 destilovanej vody), ocot, 0,1 M roztok dusitanu sodného – NaNO2, cukrový roztok (10 g cukru v 100 cm3 destilovanej vody), roztok oxidu siričitého – SO2 (2 g v 100 cm3 vody).

Postup:

  1. Označte si osem skúmaviek písmenami A – H.
  2. Pomocou pinzety vložte do každej skúmavky tri zmrazené hrášky.
  3. Do jednotlivých skúmaviek potom:
  • A – nepridávajte nič,
  • B – nepridávajte nič,
  • C – do polovice naplňte destilovanou vodou,
  • D – do polovice naplňte slaným roztokom,
  • E – do polovice naplňte cukrovým roztokom,
  • F – do polovice naplňte octom (E260),
  • G – do polovice naplňte roztokom dusitanu sodného (E250),
  • H – do polovice naplňte roztokom oxidu siričitého (E220).
  1. Do každej skúmavky vložte vatu slúžiacu ako zátku.
  2. Skúmavku A dajte do chladničky.
  3. Skúmavky B – H nechajte 24 hod. stáť na teplom mieste.

Výsledky:

  1. Pozorujte, čo sa stalo s hráškom a kvapalinou po 24 a 72 hod. Zakalený roztok znamená, že pleseň začala rásť.
  2. Svoje pozorovania zaznačte do tabuľky:
Skúmavka Ako vyzerá hrášok? Ako vyzerá kvapalina?
A – V chladničke    
B – Izbová teplota    
C – Destilovaná voda    
D – Slaný roztok    
E – Cukrový roztok    
F – Ocot    
G – Roztok dusitanu sodného    
H – Roztok oxidu siričitého    

Otázky:

  1. Porovnajte skúmavky A a B. Aké sú rozdiely? Ako ich vysvetlíte?
  2. Ktoré roztoky v skúmavkách C – H pôsobia ako konzervačné látky?
  3. Ako pôsobia konzervačné látky?
  4. Koncentrovaný slaný roztok je veľmi dobrou konzervačnou látkou. Prečo je však pre niektoré potraviny nevhodný?
  5. Kde a pri čom využívame konzerváciu silným cukrovým roztokom?
  6. Aký druh potravín konzervujeme dusitanom sodným (NaNO2)? (V niektorých krajinách je zakázané používanie dusičnanov na konzerváciu mäsových výrobkov, pretože sa zistil ich škodlivý účinok.)
  7. Aký druh potravín konzervujeme oxidom siričitým (SO2)?
  8. Inými metódami konzervovania potravín sú sušenie, mrazenie a zaváranie. Pokúste sa vysvetliť, ako zabraňujú kazeniu potravín.