Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť alebo hrozba? © 2006, 2017, powered by Rheia

Obsah stránky sa číta, prosím čakajte…

 Obsah  « Úloha potravinových aditív  |  Konzervačné látky » 

obrázok

Antioxidanty sa pridávajú do potravín, aby v nich spomalili oxidáciu najmä tukov (rastlinných i živočíšnych). Dokážu významne predĺžiť trvanlivosť potravín.

Oxidácia môže byť veľmi deštruktívnym dejom. Oxidácia potravín môže viesť k strate ich nutričnej hodnoty a zmenám chemického zloženia, oxidácia tukov sa pritom prejaví ich zatuchnutím.

Použitie

Antioxidanty sa najčastejšie vyskytujú v týchto výrobkoch:

  • rastlinné oleje,
  • lupienky a krekry,
  • živočíšne tuky,
  • mäsové, rybie a hydinové výrobky,
  • margaríny,
  • mliečne výrobky,
  • majonézy, dressingy,
  • pekárske výrobky, zemiakové výrobky.

Princíp pôsobenia antioxidantov

Oxidácia je reťazovou radikálovou reakciou nenasýtených tukovkyslíkom za tvorby peroxidov, ktoré sa následne menia na látky s charakteristickým zápachom a chuťou starého tuku.

Antioxidanty bránia tvorbe peroxidov. Niektoré fungujú ako „odpratávače“ kyslíka, väčšina ako lapače radikálov (vznikajúcich v prvom kroku oxidácie tukov).

Prídavok antioxidantov môže spomaľovať procesy starnutia organizmu (keďže ide v podstate tiež o radikálové oxidačné reakcie), vitamín E v tele tiež chráni vitamín A pred jeho oxidáciou.