CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY

 


Najdôležitejšie škroboviny


 

Obilniny – predstavujú dôležitý zdroj škrobu, ale aj bielkovín, vitamínov skupiny B, minerálnych látok a vlákniny. Hlavne celozrnné obilniny sú veľmi hodnotné, pretože práve ony prinášajú do nášho tela vitamíny a vlákninu. Pšenica sa melie na múku. V domácnosti používame hrubú, polohrubú a hladkú pšeničnú múku. Múka je hlavnou surovinou na výrobu chleba, pečiva a cestovín. V zmysle zásad zdravej výživy sa odporúča jesť celozrnný alebo tmavý chlieb a pečivo.

Ryža sa používa hlavne ako príloha k jedlám. Odporúča sa jesť nelúpanú ryžu pre vysoký obsah vitamínov skupiny B a vlákniny, ktoré sa nachádzajú v šupkách. 

Ovos používame vo forme ovsených vločiek.

Zemiaky sú naším najbohatším zdrojom škrobu, ale aj zdrojom bielkovín, minerálnych látok a vitamínu C. Pretože v jednom jedle zjeme asi 300 g zemiakov, ich konzumácia je pre naše zdravie veľmi významná a tvoria dôležitú súčasť nášho jedálneho lístka.

V domácnosti používame aj čistý škrob a to pod názvom MAIZENA (kukuričný škrob) a SOLAMYL (zemiakový škrob). Čistý škrob sa používa na výrobu pudingových práškov, ale aj na škrobenie prádla.