CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY |
|
|
V našich domácnostiach sa vyskytujú hlavne tieto sacharidy: cukor, škrob, celulóza:
|
Cukor – je disacharid sacharóza C12H12O11. V tele človeka sa enzýmami štiepi na glukózu a fruktózu. Rozkladom glukózy a fruktózy sa v bunkách uvoľňuje energia. Preto cukor do tela prináša energiu. Nasledujúca rovnica vyjadruje rozpad glukózy v tele:
|
Škrob – je polysacharid. Jeho makromolekula je zložená z veľkého počtu molekúl glukózy. Škrob si rastlina ukladá v podobe zrniek ako zásobnú látku do semien, plodov a hľúz. Zemiakové hľuzy obsahujú 20% škrobu, obilniny 50 až 80% škrobu. A práve tieto časti rastlín tvoria hlavnú zložku našej potravy. Škrob sa v tele človeka enzýmami postupne štiepi až na glukózu a tá na energiu. Škrob z potravín je pre nás zdrojom energie. |
Celulóza -tvorí súčasť stien v rastlinných bunkách. Tvorí ju lineárny polysacharid, v ňom sú glukózové jednotky viazané v glykozidickej väzbe β (1 – 4). Počet jednotiek je 2000 – 10000 a molekulová hmotnosť je 1 – 2 × 106. Molekuly celulózy sú vláknité a nerozpustné vo vode. Celulóza je najrozšírenejšou organickou látkou v prírode a je hlavnou živinou pre bylinožravce. Vyskytuje sa aj v strave človeka. Celulóza alebo vláknina do výživy človeka prichádza v ovocí, zelenine a v obilninách. Tráviace enzýmy človeka neobsahujú enzýmy schopné štiepiť tento typ glykozidickej väzby, a preto je celulóza pre človeka nestráviteľná. Obrovský význam vlákniny v našej výžive je v tom, že podporuje pohyb (peristaltiku) čriev a vyprázdňovanie čriev. Chráni tak organizmus človeka pred civilizačnými chorobami, ako je rakovina hrubého čreva, cukrovka, arteroskleróza, choroby srdca (lebo znižuje hladinu cholesterolu v krvi). Celulóza sa nevstrebáva a neprináša žiadny energetický zisk. Z toho dôvodu by mala byť naša strava bohatá na ovocie, zeleninu, obilniny a strukoviny. |