CHÉMIA VYBRANÝCH POTRAVÍN / MED

 


Experimenty k téme "Med"


 

1. Prečo dochádza vo fľaši čerstvého tekutého medu k jeho kryštalizácii?

Vysvetlenie:

70 – 80 % medu pozostáva predovšetkým z glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor) zastúpených v približne rovnakom pomere a z 15 – 20 % vody. Med teda predstavuje vysoko koncentrovaný roztok cukru, v ktorom glukóza vykryštalizuje primerane s odstupom času a na dne pohára sa vytvára usadenina.

2. Čo sa stane s tekutým medom, ktorý sa uchováva dlhšiu dobu (niekoľko mesiacov)?

Vysvetlenie:

Celý med vykryštalizuje. Po dlhšom skladovaní a užívaní medu vykryštalizujú aj horné (vrchné) oblasti medu, predovšetkým zložky obsahujúce fruktózu. Časom obsah vody z medu uniká. Tým sa zvýši koncentrácia cukru, takže aj fruktóza sa nasýti a vykryštalizuje. Stálym namáčaním lyžice, noža, prípadne prsta sa vytvára v mede kryštalizačný zárodok. Sú to teda predmety, ktoré spôsobujú a urýchľujú kryštalizáciu medu.

3. Časť obsahu fľaše medu, ktorý pred krátkym časom vykryštalizoval, dajte do pohára, ktorý potom ponorte do teplého vodného kúpeľa. Po rozpustení medu v pohári nalejte približne 1/3 do umytej, čistej fľaše a zvyšnú časť do pôvodnej, neumývanej fľaše. Po ochladení obidvoch fliaš pozorujte, v ktorej fľaši a v akej jej časti prebieha obnovenie kryštalizácie rýchlejšie.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Kryštalizácia medu prebehne rýchlejšie v pôvodnom, neumytom pohári a to v miestach so starým nánosom medu. Nečistota, prach, ale aj mechanické zasahovanie (vryp) môžu pôsobiť ako kryštalizačný zárodok a tak podporovať kryštalizáciu cukru. Vytvorený kryštál cukru pôsobí teda ako kryštalizačný zárodok pre zvyšný, ešte rozpustený med.

4. Do fľaše z predchádzajúceho pokusu 3, do fľaše s 1/3 roztopeného medu, pridajte trochu vody. Fľašu nechajte vychladnúť.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Med zriedený vodou nevykryštalizuje niekoľko týždňov. Pridávaním vody sa rozpustený cukor medu zriedi, takže roztok cukru v mede je nenasýtený, preto cukor nevykryštalizuje. Týmto spôsobom možno vyriešiť problém kryštalizácie medu na dlhší čas.