CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY

 


Hlavné zdroje tukov v domácnosti


 

 

Pri príprave jedál a na priamu konzumáciu používame v domácnosti: 

živočíšne tuky (maslo, bravčová masť), rastlinné oleje (repkový, slnečnicový, sójový, olivový  olej), margaríny, pokrmové tuky, stužený tuk.

          Margarín je emulzný tuk. Zväčša obsahuje 78% tuku a 20% vody. Najprv sa vyrobí zo zmesi tuku, vody a emulgátora (viaže vodu) kvapalná emulzia, ktorá sa prudkým ochladnutím a hnetením mení na tuhý tuk. Hlavnou surovinou je repkový olej, potom iné oleje a živočíšne tuky. Ako emulgátor sa používa mlieko, srvátka, smotana. Margaríny na priamu spotrebu sa obohacujú vitamínmi A, D, E. Prídavne látky dodávajú margarínu žltý odtieň, príjemnú arómu a lepšiu trvanlivosť.

          Pokrmové tuky sa od margarínov odlišujú tým, že neobsahujú vodu.  Na ich výrobu sa používajú rovnaké suroviny ako na výrobu margarínov, ale samotné zloženie tukových násad je odlišné.

          Stužené tuky sa vyrábajú stužovaním rastlinných olejov.