CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY |
|
|
Pri príprave jedál a na priamu konzumáciu používame v domácnosti: živočíšne tuky (maslo, bravčová masť), rastlinné oleje (repkový, slnečnicový, sójový, olivový olej), margaríny, pokrmové tuky, stužený tuk. |
Margarín je emulzný tuk. Zväčša obsahuje 78% tuku a 20% vody. Najprv sa vyrobí zo zmesi tuku, vody a emulgátora (viaže vodu) kvapalná emulzia, ktorá sa prudkým ochladnutím a hnetením mení na tuhý tuk. Hlavnou surovinou je repkový olej, potom iné oleje a živočíšne tuky. Ako emulgátor sa používa mlieko, srvátka, smotana. Margaríny na priamu spotrebu sa obohacujú vitamínmi A, D, E. Prídavne látky dodávajú margarínu žltý odtieň, príjemnú arómu a lepšiu trvanlivosť. |
Pokrmové tuky sa od margarínov odlišujú tým, že neobsahujú vodu. Na ich výrobu sa používajú rovnaké suroviny ako na výrobu margarínov, ale samotné zloženie tukových násad je odlišné. |
Stužené tuky sa vyrábajú stužovaním rastlinných olejov. |