CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY

 


Zmena viskozity roztoku škrobu v závislosti na teplote – mazovatenie


   Pomôcky a chemikálie:  

Kadička (hrnček), varič, tyčinka (lyžička), papier.

Roztok škrobu pripravený zo zemiaka.

Postup práce:

Roztok škrobu pripravený z nastrúhaného zemiaka zahrievajte v kadičke. Počas zahrievania roztok miešajte. Sledujte ako sa menia vlastnosti roztoku.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Zahriatím roztoku vzniká kvapalina s vysokou viskozitou. Keď ju prenesiete na papier, lepí ho.

Škrob sa v studenej vode takmer nerozpúšťa. Záhrevom však mazovatie, t. j. vytvára viskózny roztok. Po ochladení koncentrovaného roztoku sa získa matná, lepkavá hmota – škrobové lepidlo.

Pri experimente venujte zvýšenú pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi. Produkty experimentu nie sú zdraviu škodlivé.