CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY

 


Stanovenie obsahu cukru v sterilizovanej zelenine


   Pomôcky a chemikálie:  

Navažovacia miska, odmerná banka 500 cm3, delená pipeta 5 cm3, filtračný papier, kadička 500 cm3, pipeta, odmerná banka 100 cm3, teplomer, kužeľová banka 300 cm3, odmerný valec, exikátor, sušiareň, mixér.

Hexakyanoželeznatan draselný K4[Fe(CN)6], síran zinočnatý ZnSO4, koncentrovaná kyselina chlorovodíková HCl, 30% roztok hydroxidu sodného NaOH, roztok fenolftaleínu, etanol.

Postup práce:

Vzorku dôkladne v mixéri zhomogenizujte a do navažovacej misky návažte 60 g. Uvedené množstvo vzorky dajte do odmernej banky, pridajte 3 cm3 roztoku hexakyanoželeznatanu draselného K4[Fe(CN)6] (príprava: 150 g K4[Fe(CN)6] . 3 H2O rozpustiť v minimálnom množstve vody a doplniť na 1 liter) a za stáleho miešania 5 cm3 roztoku síranu zinočnatého ZnSO4 (príprava: 204,3 g ZnSO4.7H2O rozpustiť v minimálnom množstve vody a doplniť na 1 liter). Obsah banky doplňte po značku vodou, premiešajte a prefiltrujte. Z filtrátu odpipetujte 50 cm3 do odmernej banky, pridajte 5 cm3 koncentrovanej kyseliny chlorovodíkovej HCl a zahrejte (5 min.) pri teplote 67 – 70°C. Potom obsah banky ochlaďte a zneutralizujte 30% roztokom NaOH. Opäť ochlaďte, doplňte po značku vodou a premiešajte. Do kužeľovej banky odpipetujte 25 cm3 Fehlingovho roztoku I a rovnaké množstvo Fehlingovho roztoku II. Pridajte 25 cm3 zinvertovaného roztoku, 30 cm3 vody a priveďte do varu, ktorý udržujte 2 min. Potom obsah banky ochlaďte v studenej vode. Tekutina nad vrstvou vyzrážaného oxidu meďného musí byť modrá. Prefiltrujte a premyte najprv horúcou vodou, potom 3x etanolom a éterom. Produkt vysušte pri teplote 105°C (45 min.). Po vychladnutí v exikátore produkt zvážte. Vypočítajte množstvo cukrov vo vzorke podľa vzťahu 

  a.0,95

x   =   ––––––––––– . 100,

   1000.n

kde x = množstvo cukru v percentách, 

a = hmotnosť produktu v g,  

n = pôvodná hmotnosť vzorky v g.