CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY

 


Invertný cukor


 

   Pomôcky a chemikálie:  

Kadička (hrnček), lyžička, varič.

Sacharóza (cukor), kyselina mliečna (CH3-CH(OH)-COOH).

Postup práce:

Do kadičky si pripravte vodný roztok sacharózy (asi 5 lyžičiek cukru v 100 cm3 vody). Do roztoku pridajte niekoľko kvapiek kyseliny mliečnej a zmes za stáleho miešania zahrievajte na variči. Sledujte zmeny vzhľadu a vône.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Zahriatím získate hnedastú vysoko viskóznu látku s veľmi príjemnou vôňou pripomínajúcou vôňu medu.

Sacharóza (repný cukor) je disacharid, zložený z molekuly glukózy a fruktózy. Pôsobením kyseliny nastáva jej kyslá hydrolýza, pri ktorej vzniká invertný cukor – ekvimolekulová zmes glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor).

Pri experimente venujte zvýšenú pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi!