CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / BIELKOVINY |
|
|
Strukoviny, hlavne fazuľa, šošovica, hrach, sója, patria nielen k najlacnejším, ale aj k najzdravším potravinám. V kombinácii s obilninami sú zdrojmi plnohodnotných bielkovín. Sója a sójová bielkovina má v našej strave aj zdravotný význam, pretože pomáha predchádzať rakovine, cukrovke, vysokému krvnému tlaku a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
|
Vajíčka sú zdrojmi plnohodnotných bielkovín. Obsahujú ale aj cholesterol. |
Mlieko a mliečne výrobky, ako sú tvaroh, syry, jogurty, obsahujú plnohodnotnú bielkovinu kazeín. Pre vysoký obsah vápnika sú hlavným zdrojom tohto prvku v našej strave. Prinášajú do organizmu aj fosfor. |
Bravčové mäso, hovädzie mäso, hydina, ryby – sú hlavnými zdrojmi plnohodnotných bielkovín.
Bielkoviny sa nachádzajú v malých množstvách aj v chlebe, pečive, cestovinách, ryži a zemiakoch. Sú to neplnohodnotné bielkoviny.
Bielkoviny prijímané v potrave sú denaturované. Denaturované bielkoviny sú totiž ľahko stráviteľné a pritom si zachovávajú svoju výživnú hodnotu. Okrem toho má denaturácia bielkovín praktický význam v potravinárstve a v domácnosti pri uchovávaní potravín.