Nikel sa dokáže uvoľniť z poniklovaných nádob, príborov a môže zvyšovať koncentráciu niklu v krvi. Dôkazom toho sú pacienti po dialýze. Aj stužené tuky môžu byť významným zdrojom niklu, pochádzajúceho z katalyzátora použitého pri hydrogenácii. Koncentrácie práškového niklu v stužených rastlinných tukoch prevyšujú prípustnú normu. Okrem toho pri stužovaní olejov nedochádza len k nasycovaniu nenasýtených mastných kyselín, ale vytvárajú sa aj ich neprirodzené trans–formy. Škodlivosť trans–foriem mastných kyslín na zdravie ľudského organizmu už bola potvrdená. Denný príjem niklu z fajčenia bol na základe výsledkov výskumu určený na 2,7 – 6,9 μg.

Z prijatej potravy sa nikel horšie absorbuje ako z vody. Koncentrácia niklu v pitných vodách je väčšinou v intervale 0,1 – 10,0 μ g⋅dm−3.

Prirodzeným zdrojom niklu sú rastliny. Niektoré ho kumulujú aj vo vyšších koncentráciách, napr. pohánka a hrach. Často býva v šupách semien a v zelených častiach rastlín. Koncentrácie niklu v potravinách môžu byť zvýšené uchovávaním v kovových obaloch, čo sa potvrdilo pri konzervovanom ovocí.

Tabuľka 1. Koncentrácia niklu v potravinách

Potravina

Koncentrácia Ni [ mg⋅kg−1]

Potravina

Koncentrácia Ni [ mg⋅kg−1]

mäso

0,01 – 0,04

rajčiny

0,01 – 0,25

ryby

0,005 – 0,05

mrkva

0,01 – 0,09

tvaroh

0,01 – 0,03

zemiaky

0,01 – 0,26

jogurt

0,004 – 0,03

jablká

0,04 – 0,03

pšenica

0,05 – 0,89

pomaranč

0,01 – 0,04

ryža lúpaná

0,1

orechy

9,0

šošovica

2,3 – 3,0

čierny čaj

1,9 – 12,0

fazuľa

2,5 – 5,0

pražená káva

0,6 – 1,0

sója

2,0 – 10,0

mliečna čokoláda

0,34