Nikel sa dokáže uvoľniť z poniklovaných nádob, príborov a môže zvyšovať koncentráciu niklu v krvi. Dôkazom toho sú pacienti po dialýze. Aj stužené tuky môžu byť významným zdrojom niklu, pochádzajúceho z katalyzátora použitého pri hydrogenácii. Koncentrácie práškového niklu v stužených rastlinných tukoch prevyšujú prípustnú normu. Okrem toho pri stužovaní olejov nedochádza len k nasycovaniu nenasýtených mastných kyselín, ale vytvárajú sa aj ich neprirodzené trans–formy. Škodlivosť trans–foriem mastných kyslín na zdravie ľudského organizmu už bola potvrdená. Denný príjem niklu z fajčenia bol na základe výsledkov výskumu určený na 2,7 – 6,9 μg.
Z prijatej potravy sa nikel horšie absorbuje ako z vody. Koncentrácia niklu v pitných vodách je väčšinou v intervale 0,1 – 10,0 μ g⋅dm−3.
Prirodzeným zdrojom niklu sú rastliny. Niektoré ho kumulujú aj vo vyšších koncentráciách, napr. pohánka a hrach. Často býva v šupách semien a v zelených častiach rastlín. Koncentrácie niklu v potravinách môžu byť zvýšené uchovávaním v kovových obaloch, čo sa potvrdilo pri konzervovanom ovocí.
Tabuľka 1. Koncentrácia niklu v potravinách
Potravina |
Koncentrácia Ni [ mg⋅kg−1] |
Potravina |
Koncentrácia Ni [ mg⋅kg−1] |
mäso |
0,01 – 0,04 |
rajčiny |
0,01 – 0,25 |
ryby |
0,005 – 0,05 |
mrkva |
0,01 – 0,09 |
tvaroh |
0,01 – 0,03 |
zemiaky |
0,01 – 0,26 |
jogurt |
0,004 – 0,03 |
jablká |
0,04 – 0,03 |
pšenica |
0,05 – 0,89 |
pomaranč |
0,01 – 0,04 |
ryža lúpaná |
0,1 |
orechy |
9,0 |
šošovica |
2,3 – 3,0 |
čierny čaj |
1,9 – 12,0 |
fazuľa |
2,5 – 5,0 |
pražená káva |
0,6 – 1,0 |
sója |
2,0 – 10,0 |
mliečna čokoláda |
0,34 |