CHÉMIA VYBRANÝCH POTRAVÍN / GUMENÉ MEDVEDÍKY

 


Experiment: Príprava gumených medvedíkov


 

   Pomôcky a chemikálie:

Pinzeta, 2 kadičky 200 cm3, kadička 400 cm3, sklenená tyčinka, špachtľa, elektromagnetická miešačka so zahrievaním, teplomer (s rozsahom do 120ºC), sklenený filtračný lievik, odmerný valec 50 cm3, horúca voda, parafilm/alobal (na prikrytie), gáza.

Polievková lyžica, čajová lyžička, plech na pečenie (na škrobový kúpeľ), razítko, červená repa.

Sacharóza (repný cukor), kyselina vínna, kukuričný škrob, želatína, kyselina jablčná, potravinárske farbivá, ovocné arómy.

 

Chemikálie

Príprava červeného farbiva

Získanie prírodného červeného farbiva: asi 50 g červenej repy posekajte na malé kúsky. Pridajte jednu čajovú lyžičku cukru a nechajte pôsobiť asi 30 minút. Vzniknutú suspenziu pretlačte cez gázu a šťavu použite ako farbivo.

 

Príprava invertného cukru

Do kadičky s objemom 200 cm3 navážte 45 g sacharózy, pridajte na hrot špachtle kyselinu vínnu a 22 cm3 vody. Premiešajte a zahrejte na 75ºC. Túto teplotu udržujte počas 30 minút. Vzniká sirupovitá látka. Kadičku prikryte parafilmom a odložte na ďalšie spracovanie. Sirup môžete uchovať 4 týždne.

Meranie teploty pri príprave invertného cukru

Postup:

Do kadičky s objemom 400 cm3 navážte 20 g želatíny (1 balíček) a pridajte 30 cm3 vody. Nechajte 15 minút stáť, aby želatína napučala. Do druhej kadičky s objemom 200 cm3 navážte 55 g sacharózy, pridajte 15 cm3 vody a varte tak dlho, kým teplota roztoku nedosiahne 115ºC. Kadičku potom ihneď zoberte z vyhrievanej platne.

Želatínu opatrne roztopte na horúcej platni. Jej teplota nesmie presiahnuť 75ºC. K teplej želatíne pridajte invertný cukor a roztok cukru. Zmes dobre premiešajte sklenenou tyčinkou.

 

Do zmesi pridajte 5 kvapiek arómy, resp. ovocného sirupu, a ochutnajte. Potom pridajte kyselinu jablčnú (nie veľa, a postupne). Tiež ochutnajte. Nakoniec pridajte 1 – 3 kvapky potravinárskeho farbiva. Zmiešajte. Zmes nechajte stáť niekoľko minút, penu odstráňte polievkovou lyžicou. Vylievajte cez sklenenú tyčinku, ktorú držte asi 2 cm nad formou, príp. cez horúci sklenený filtračný lievik do foriem. Lievik po každom vyprázdnení opláchnite horúcou vodou. 

Pripravená zmes gumených medvedíkov (v poradí zľava doprava: s príchuťou ananásu, maliny a citrónu)

 

Po 2 – 12 hodinách medvedíky stvrdnú. Vyberte ich zo škrobového kúpeľa pinzetou. Medvedíky oprášte od prebytočného škrobu stlačeným vzduchom (nie veľmi, aby sa nezlepili). Ochutnajte. 

Ovocná chuť je výsledkom kombinácie kyseliny a arómy (farbiva).

Ešte nezjedené produkty....