CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / TUKY / EXPERIMENTY |
Stanovenie množstva vody v tukoch |
Voda sa v tukoch stanovuje ako sušina (vlhkosť). Vlhkosť sa stanoví ako úbytok na váhe sušením vzorky pri 130°C a odvážením zvyšku.
Pomôcky a chemikálie:
Kadička, teplomer, sklenená tyčinka, pieskový kúpeľ, analytické váhy, exsikátor. Vzorka – bravčová masť (príp. stužený tuk, maslo, olej). |
Postup práce:
Do suchej a odváženej kadičky navážte 20 g vzorky. Potom ju opatrne zahrejte na pieskovom kúpeli za stáleho miešania tyčinkou, až sa prestanú vyvíjať bublinky odparovanej vody. Keď teplota vzorky dosiahne teplotu 125°C, udržujte ju ešte 5 min. v rozpätí 125 – 130°C. Po vychladnutí v exsikátore vzorku v kadičke zvážte a podľa nasledujúceho vzorca vypočítajte množstvo vody: b v = ––––––– . 100, a kde v = množstvo vody v percentách, a = navážka vzorky v g, b = úbytok na váhe v g. |