CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / TUKY / EXPERIMENTY

 


Stanovenie množstva vody v tukoch


Voda sa v tukoch stanovuje ako sušina (vlhkosť). Vlhkosť sa stanoví ako úbytok na váhe sušením vzorky pri 130°C a odvážením zvyšku.   

   Pomôcky a chemikálie:       

Kadička, teplomer, sklenená tyčinka, pieskový kúpeľ, analytické váhy, exsikátor.

Vzorka – bravčová masť (príp. stužený tuk, maslo, olej).

Postup práce:

Do suchej a odváženej kadičky navážte 20 g vzorky. Potom ju opatrne zahrejte na pieskovom kúpeli za stáleho miešania tyčinkou, až sa prestanú vyvíjať bublinky odparovanej vody. Keď teplota vzorky dosiahne teplotu 125°C, udržujte ju ešte 5 min. v rozpätí 125 – 130°C. Po vychladnutí v exsikátore vzorku v kadičke zvážte a podľa nasledujúceho vzorca vypočítajte množstvo vody:

      b

v    =      –––––––  . 100,

     a

kde v =  množstvo vody v percentách,

a = navážka vzorky v g,

b = úbytok na váhe v g.