CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY |
Zmena viskozity roztoku škrobu v závislosti na teplote – mazovatenie |
Pomôcky a chemikálie:
Kadička
(hrnček), varič, tyčinka (lyžička), papier.
Roztok škrobu pripravený zo zemiaka. |
Postup práce:
Roztok škrobu pripravený z nastrúhaného zemiaka zahrievajte v kadičke. Počas zahrievania roztok miešajte. Sledujte ako sa menia vlastnosti roztoku. |
Pozorovanie a vysvetlenie:
Zahriatím roztoku vzniká kvapalina s vysokou viskozitou. Keď ju prenesiete na papier, lepí ho. Škrob sa v studenej vode takmer nerozpúšťa. Záhrevom však mazovatie, t. j. vytvára viskózny roztok. Po ochladení koncentrovaného roztoku sa získa matná, lepkavá hmota – škrobové lepidlo. Pri experimente venujte zvýšenú pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi. Produkty experimentu nie sú zdraviu škodlivé.
|