CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY

 


Izolácia škrobu zo zemiakovej hľuzy


 

   Pomôcky a chemikálie:  

Nôž, strúhadlo, 2 kadičky (fľaštičky od majonézy), lyžička, gáza, lievik.  

Zemiak, voda.

Postup práce:

Zemiak olúpte a nastrúhajte. Nastrúhanú masu potom v kadičke zalejte vodou a intenzívne premiešajte. Zmes preceďte cez hustú gázu.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Na dne kadičky s filtrátom sa usadila biela látka.

Filtrát obsahuje zmes škrobu a vody.

Hľuza zemiaka obsahuje až 20% škrobu. Z polysacharidu škrobu možno varením v horúcej vode oddeliť dve časti: amylózu (tvorí 10 – 20 %), ktorá je vo vode nerozpustná a amylopektín (80 – 90 %), ktorý sa vo vode rozpúšťa.

Amylóza (molekuly glukózy viazané vzájomne 1,4 α – glykozidickou väzbou). Molekula amylózy sa skladá z 250 až 1000 glukózových zvyškov.