CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / BIELKOVINY / EXPERIMENTY

 


Posun rovnováhy pri zrážaní bielkovín


   Pomôcky a chemikálie:

Kadička (fľaštička od majonézy), lyžička.
Mlieko, hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) – sóda bikarbóna, 8 % roztok kyseliny octovej (CH3COOH) – ocot.
 

Postup práce:

Do kadičky s asi 50 cm3 mlieka nasypte asi 2 lyžičky hydrogenuhličitanu sodného (sódy bikarbóny). Dobre premiešame a potom prikvapkajte roztok kyseliny octovej (ocot). Pozorujte zmeny.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Keď je v mlieku rozpustený hydrogenuhličitan sodný, bielkoviny v mlieku sa po pridaní roztok kyseliny octovej nevyzrážajú. Roztok v kadičke búrlivo pení, ale zrazenina nevzniká.

Kyselina octová (ocot), ktorú pridávate do roztoku, reaguje s hydrogenuhličitanom sodným, obsiahnutým v sóde bikarbóne. Preto sa kazeín nezráža.

 

NaHCO3   +      CH3COOH               CH3COONa       +      CO2      +       H2O   

 

   hydrogenuhličitan       kyselina                          octan                        oxid                voda  

               sodný                     octová                           sodný                      uhličitý

 

 

Pri reakcii vzniká oxid uhličitý, ktorý spôsobuje búrlivé penenie.

Zneškodnenie splodín:

Produkty pokusu nie sú zdraviu škodlivé. Sklo môžete vymyť vodou priamo do výlevky.