CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / BIELKOVINY / EXPERIMENTY |
Posun rovnováhy pri zrážaní bielkovín |
Pomôcky a chemikálie:
Kadička (fľaštička od majonézy), lyžička. |
Postup práce:
Do kadičky s asi 50 cm3 mlieka nasypte asi 2 lyžičky hydrogenuhličitanu sodného (sódy bikarbóny). Dobre premiešame a potom prikvapkajte roztok kyseliny octovej (ocot). Pozorujte zmeny. |
Pozorovanie a vysvetlenie:
Keď je v mlieku rozpustený hydrogenuhličitan sodný, bielkoviny v mlieku sa po pridaní roztok kyseliny octovej nevyzrážajú. Roztok v kadičke búrlivo pení, ale zrazenina nevzniká. Kyselina octová (ocot), ktorú pridávate do roztoku, reaguje s hydrogenuhličitanom sodným, obsiahnutým v sóde bikarbóne. Preto sa kazeín nezráža. |
NaHCO3 + CH3COOH → CH3COONa + CO2 + H2O
hydrogenuhličitan kyselina octan oxid voda sodný octová sodný uhličitý
|
Pri reakcii vzniká oxid uhličitý, ktorý spôsobuje búrlivé penenie. |
Zneškodnenie splodín:
Produkty pokusu nie sú zdraviu škodlivé. Sklo môžete vymyť vodou priamo do výlevky. |