CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / BIELKOVINY / EXPERIMENTY

 


Farebné reakcie bielkovín


Makromolekulu bielkovín tvorí reťazec aminokyselín. Farebné reakcie spôsobujú radikály, ktoré sa na peptidových väzbách nezúčastňujú, preto tieto reakcie nie sú prísne špecifické. Výnimku tvorí biuretová reakcia, ktorá je naopak pre peptidové väzby charakteristická.  

 

Príprava extraktu bielkovín zo zemiakovej hľuzy:

Olúpaný surový zemiak postrúhajte a v roztieračke roztierajte niekoľko minút. Kašovitú masu vložte do handričky a vytlačte z nej kalnú šťavu. Prefiltrujte ju cez skladaný filter.

Príprava roztoku bielka: 

Vajcový bielok dobre rozmiešajte so 150 cm3 vody a prefiltrujte cez sklenú vatu.

 

! Pri všetkých nasledujúcich pokusoch uskutočnite kontrolný pokus s roztokom bielka ! 

 

a) Biuretová reakcia

   Pomôcky a chemikálie:

Skúmavka s extraktom, sklenená tyčinka.

1% roztok CuSO4, 20% roztok KOH.  

Postup práce:

Do 1 cm3 extraktu v skúmavke pridajte 1 cm3 roztoku KOH a opatrne po kvapkách pridávajte roztok CuSO4.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Obsah skúmavky sa sfarbil na modrofialovo – čo je dôkazom prítomnosti bielkovín.

Názov "biuretová reakcia" je odvodený od biuretu, ktorý vzniká zohrievaním močoviny, pričom sa uvoľňuje amoniak. Vznikajúci biuret má peptidovú väzbu, preto aj pri bielkovinách, hoci biuret neobsahujú, je rekcia pozitívna.

b) Xantoproteínová reakcia

   Pomôcky a chemikálie: 

Skúmavka s extraktom, sklenená tyčinka.

Koncentrovaná kyselina dusičná HNO3, vodný roztok amoniaku.

Postup práce:

Do 2 cm3 extraktu pridajte 1 cm3 kyseliny dusičnej HNO3. Roztok zahrejte. Obsah skúmavky sa sfarbí na žlto, prípadne vznikne žltá zrazenina. Skúmavku ochlaďte a roztok zneutralizujte amoniakom. 

Pozorovanie a vysvetlenie:

Žltá farba sa zmení na oranžovú.

V molekule bielkovín sú viazané aromatické aminokyseliny (tyrozín, tryptofán, fenylalanín) s benzénovým jadrom. Tieto jadrá sa kyselinou dusičnou HNO3  nitrujú za vzniku na žlto sfarbených zlúčenín.

c) Raspailova reakcia

    Pomôcky a chemikálie:  

Skúmavka s extraktom, 2 sklenené tyčinky. 

Koncentrovaná kyselina sírová H2SO4, koncentrovaný roztok sacharózy.

Postup práce:

Do skúmavky s extraktom pridajte niekoľko kvapiek koncentrovaného roztoku sacharózy a rovnaké množstvo kyseliny sírovej H2SO4.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Skúmaný extrakt sa sfarbí na červeno (príp. až na purpurovo). Je to preukázaná, aj keď nie celkom špecifická reakcia na bielkoviny.

Zneškodnenie splodín

Produkty vznikajúce pri uvedených pokusoch môžete vymývať priamo vodou do výlevky.