CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / BIELKOVINY / EXPERIMENTY

 


Dôkaz prítomnosti bielkovín v semenách hrachu


 

   Pomôcky a chemikálie:           

Suché semená hrachu, trecia miska, kadička, skúmavky, stojan na skúmavky, kvapkadlo, lievik, filtračný papier.

2% roztok hydroxidu draselného KOH, kyselina octová CH3COOH, etanol CH3CH2OH, destilovaná voda.

Postup práce:

Suché semená hrachu dôkladne rozotrite v trecej miske a múčku nasypte do kadičky. Hrachovú múčku zalejte 50 cm3 vody a 5 cm3 2% roztoku KOH. O hodinu prefiltrujte. Do prvej skúmavky s 5 cm3 filtrátu opatrne prikvapkávajte kyselinu octovú, do druhej skúmavky s 5 cm3 filtrátu prilejte malé množstvo etanolu.

Pozorovanie a vysvetlenie:

V slabo alkalickom roztoku sa bielkoviny rozpúšťajú. Keď neutralizujete filtrát zriedenou kyselinou octovou, bielkoviny sa zrážajú. Keď vo filtráte bude väčšie množstvo kyseliny, bielkoviny sa opäť rozpustia. Na rozdiel od koagulácie varom (koaguláciou sa menia vlastnosti bielkovín – denaturujú – ide o ireverzibilný dej) je v tomto prípade zrážanie bielkovín dej reverzibilný. Keď do filtrátu pridáte etanol, vznikne nerozpustná zrazenina.