CHÉMIA VYBRANÝCH POTRAVÍN / MED

 


MED


 

Včely tvoria med už najmenej 150 miliónov rokov ako zásoby potravy pre úľ v priebehu dlhých zimných mesiacoch, keď ešte nekvitnú kvety, a tak majú k dispozícií malý alebo žiadny nektár. Európsky druh včely, Apis mellifera – včela medonosná, má schopnosť tvoriť dostatok medu nielen pre úľ, ale aj pre človeka. Včelárske úle môžeme nájsť po celom svete.

            

          Med je prirodzené, nerafinované jedlo. Vyrába sa v jednej z najvýkonnejších továrni na svete – v úľoch. Včely "precestujú" až 55 000 kilometrov a "navštívia“ viac než 2 milióny  kvetov a stromov, aby vytvorili 1kilogram medu.

          Farba, vôňa a chuť medu sa líšia v závislosti od jednotlivých druhov kvetov. V USA je naozaj viac ako 300 jedinečných druhov medu, pochádzajúcich z takých zdrojov, ako je napr. ďatelina, eukalyptový a pomarančový kvet, atď. Vo všeobecnosti je vo svetlom mede menej vône, zatiaľ čo tmavé medy majú silnejšiu a prenikavejšiu vôňu.

          Med pozostáva z nektáru (kvetový med) a iných sladkých rastlinných štiav (medová rosa). Obsahuje glukózu, fruktózu a vodu, ale aj iné cukry, enzýmy, minerálne látky a aminokyseliny.

          Okrem produkcie medu vykonávajú včely aj ďalšiu životnú funkciu a to opeľovanie kvetov a stromov. Práve 1/3 ľudskej výživy pochádza z hmyzom opelených rastlín, a včely z nich opelia 80%. Opelenie je oplodnenie kvetných častí rastlín. Včely opeľujú rôzne druhy ovocia, zeleniny, strukoviny a iné.

 


Experimenty k téme Med